italie vakantie

Basilicata

Basilicata (met als hoofdstad Potenza)
wordt ook wel Lucanië genoemd en ligt in het zuiden van Italië. Het grenst aan Campania in het westen, Puglia in het oosten en Calabria in het zuiden. Het heeft een korte kuststrook aan de Tyrreense Zee en ook aan de Golf van Tarente (deel van de Ionische Zee) aan de zuidoostkant. Na het Valle d'Aosta is Basilicata de dunstbevolkte regio van Italië.Vaglio-Basilicata-3

De regio bestaat uit twee provincies met  de gelijknamige hoofdsteden: Potenza en Matera.

Over het algemeen is de regio bergachtig en het hoogste punt van de zuidelijke Apennijnen is Monte Pollino (2197 m). Monte Vulture, in de noordwestelijke hoek, is een uitgedoofde vulkaan (1310 m).
Basilicata is nog niet echt door de toerist ontdekt. De meest bezienswaardige en interessantste stad van de regio is zonder twijfel Matera met haar Sassi. Hiernaast telt het gebied een groot aantal karakteristieke kleinere plaatsen zoals Pisticci, Melfi, Ferrandina en het verlaten Craco. Nabij de Ionische kust, met zijn zandstranden, ligt het archeologische park van Metaponto met ruïnes van een Griekse tempel uit de 7e eeuw v.Chr.. De Tyrreense kust is rotsachtig, hier ligt Maratea met haar kleine strandjes en jachthaven. Belangrijk voor het toerisme zijn ook het gebergte van de Pollino en de Lucanische Dolomieten.

H
eel Italië is wereldwijd bekend om haar overheerlijke gerechten, producten en specialiteiten. De keuken van Basilicata is hier absoluut geen uitzondering op.
1332965754599
De ‘Lucanische gastronomie’, zo wordt de keuken van Basilicata ook genoemd, is zeer gevarieerd en biedt bijzondere en verrassende gerechten. Dankzij de rijke historie van deze regio heeft de lokale keuken in de loop der jaren veel invloeden van buitenaf gekend. Veel ingrediënten die tegenwoordig deel uitmaken van de typische ‘Lucanische’ keuken, vinden namelijk hun oorsprong in Noord-Europa, Spanje, Frankrijk en de Arabische landen.

Wijnen, olijfolie, verschillende soorten kazen en worsten maar ook bijzondere producten zoals de rode aubergine uit Rotonda, het brood van Matera of de ‘peperoni cruschi’, elk product hier staat garant voor een pure en authentieke keuken.

terug naar 'ontdek onbekend Basilicata'


Love 4 Italy Tel. 06 27 241 919
webdesign : Inndesign | disclaimer | home | contact.