italie vakantie

Puglia

De Zuid-Italiaanse regio Puglia ook wel Apulia genoemd, strekt zich uit van het Lago di Lesina, in het noorden, tot aan Leuca, in het meest zuidelijke puntje van de hak van de Italiaanse laars. Puglia bestaat voor ‘slechts’ 45% uit heuvelland de rest van de regio is laagland. Puglia grenst aan 3 regio’s, Molise, Campania en Basilicata en aan 2 zeeën, de Adriatische en de Ionisch Zee beide azuurblauw. De kust bestaat afgewisseld uit mooie witte stranden en woeste rotsen.

Bezienswaardigheden

Puglia is een regio die de bezoekers diverse bezienswaardigheden heeft te bieden. Hieronder staan een aantal van die bezienswaardigheden in willekeurige volgorde weergegeven:

 • In Foggia, de meest noordelijke provincie van Puglia, ligt het schiereiland Gargano met badplaatsen als Vieste, Peschici en Mattinata. Gargano wordt wel aangemerkt als de ‘toeristische topper’ van de regio. Maar er is meer dan alleen maar Gargano.

 • De provincie Lecce ligt in het zuidoosten van de regio. De hoofdstad van deze provincie luistert eveneens naar de naam Lecce en is een echte kunststad. De stad heeft de reputatie één van de belangrijkste baroksteden van de wereld te zijn.

images1
Schitterende gevels sieren de palazzi van de stad Lecce

 • Ook in de provincie Lecce ligt de plaats Gallipoli. Het is één van de drukst bezochte badplaatsen van
  De provincie Lecce de regio.

 • Niet al te ver van de regiohoofdstad Bari, dat in de gelijknamige provincie ligt, kun je de plaats Arberobello vinden. Je vindt hier een grote verzameling van dicht bij elkaar staande trulli. Dat zijn markante  witte, ronde huizen met zwarte koepeldaken die al eeuwen het landschap van Puglia opvrolijken.

trulli
De sprookjesachtige Trulli vertellen een verhaal uit het verre verleden. Vaak zijn deze eenvoudige boerenhuisjes omgetoverd tot smaakvolle vakantieaccommodaties. • De rustige Murge streek in het binnenland grenst aan de regio Basilicata en valt het best te beschrijven als een rustige zeer dunbevolkte, woeste, streek.
 • Het Castel del Monte is een opgenomen in de lijst van cultureel werelderfgoed van de UNESCO. Dit wereldberoemde kasteel, dat rond 1240 werd gebouwd, staat ten zuiden van de stad Andria.

  Het landschap van Puglia

Als je naar het landschap van Puglia kijkt, kun je deze regio in meerdere zones verdelen.

 • In het noordoosten ligt het schiereiland Gargano, dat ook wel het spoor van de Italiaanse laars wordt genoemd. Dit schiereiland bestaat uit een gebergte dat naar de naam Monte Gargano luistert. De hoogste top van de Monte Gargano is de Monte Calvo (1056 meter).

kustDe grillige kust langs de azuurblauwe zee is schitterend! 

 In het noordwesten van Puglia liggen de Monti della Daunia, die feitelijk deel uitmaken van de Apennijnen. Het hoogste punt hier is de Monte Cornacchia (1152 meter), dit is tevens het hoogste punt van de regio Puglia.

 • Tussen de Monte Gargano en de Monti della Daunia ligt de vruchtbare Tavoliere. Dit is de één na grootste laagvlakte van Italië. Alleen de in het noorden van Italië gelegen Po-vlakte overtreft de Tavoliere in grootte.

 • Zo’n beetje in het midden van Puglia ligt Le Murge. Het is een middelhoog kalksteenplateau. De ondergrondse waterstromen in dit gebied gaven het plateau zijn huidige vorm.

 • Het schiereiland (of op z’n Italiaans Penisola) Salentina heeft de ‘eer’ om de hak van de Italiaanse laars te zijn. Het landschap van Salentina bestaat deels uit kalksteenheuvels en deels uit moerasgebieden, die in de loop der tijden zijn drooggelegd. De in Salentina voorkomende vlakten van Metaponte en Tavoliere de Lecce bestaan uit laagland.

 • Puglia heeft een zeer warm klimaat, waardoor er vaak perioden van grote droogte zijn. Tijdens die droogteperioden vallen de meeste rivieren in Puglia (grotendeels) droog. Ondanks die problemen heeft de bevolking, door de bouw van aquaducten, ervoor gezorgd dat de regio kon uitgroeien tot de belangrijkste landbouwstreek (en één van de meest welvarende regio’s) van Zuid-Italië. De landbouwproducten die Puglia voortbrengt zijn tarwe, druiven (wijn), fruit (o.a. amandelen) en tabak. Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen van de regio is de olijventeelt.

bool
Wonderbaarlijk zijn de eeuwenoude olijfbomen die hier in allerlei vreemde vormen te vinden zijn.
terug naar 'ontdek het mediterrane Puglia'

 

 


Love 4 Italy Tel. 06 27 241 919
webdesign : Inndesign | disclaimer | home | contact.