italie vakantie

Umbrië

Umbrië, het hart van Centraal-Italië, is de enige regio zonder toegang naar zee. Een glooiend heuvellandschap met bronnen, rivieren en meren die deze groene streek vruchtbaar houden. Landbouw is hier dan ook de belangrijkste economische activiteit. Wijn, olijven, graan en groente worden hier nog ambachtelijk geteeld.
Ondanks de artistieke rijkdom van de regio blijft het toerisme beperkt.
De meeste steden in Umbrië liggen op de flanken of toppen van de heuvels en hebben hun opmerkelijk middeleeuws karakter behouden en de okergele en roze straatjes nodigen uit tot flaneren.

perugiaPerugia, gelegen op een heuvel boven de Tiber, was een van de machtigste Etruskische steden maar herkreeg haar uitstraling pas in de middeleeuwen. Uit die periode bewaart de stad het middeleeuwse karakter. Maar tegenwoordig is Perugia ook een jeugdige, gastvrije stad, die overigens zeer bedrijvig is dankzij de textiel- en chocolade-industrie. Bekend zijn de 'baei' (kusjes), verpakt in tedere boodschappen!

assisiAssisi een historische stad met ca. 25.000 inwoners. De stad van de 13de-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi is een bekende bedevaartsplaats, die gewaardeerd wordt vanwege haar heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes.De twee opeengestapelde kerken van de basiliek staan barstensvol meesterwerken.

orvieto20housesOrvieto, beroemd om de witte wijn, is gebouwd op een plateau van vulkanische tufsteen dat als natuurlijke vesting bij uitstek al in de Etruskische tijd bewoond was. De stad kijkt uit over landschappen met wijngaarden. Voor de bouw van de vele monumentale gebouwen zijn eeuwenlang stenen uit het plateau gehaald. Daardoor ontstonden vele onderaardse gangen en gewelven, die nu toeristische bezienswaardigheden zijn geworden. Iedere zaterdag wordt er een aardewerkmarkt gehouden op de Piazza del Popoio.


spoletoSpoleto, de monumenten hier bewaren nog de sporen van het Romeinse, vroegchristelijke en middeleeuwse verleden. De stad is sinds een twintigtal jaren het toneel van gewaagde bouwkundige werken en een kolossaal beeld van Calder verrijst op het stationsplein.
De stad is door de Umbriërs gesticht en was vooral belangrijk in de Romeinse periode. In de zevende eeuw was het de hoofdplaats van de Longobarden, en na een korte onafhankelijke tijd viel de stad in handen van de paus.


gubbioGubbio werd in de derde eeuw gesticht door de Umbriërs als Tota Ikuvina, dat in de eerste eeuw was uitgegroeid tot een Romeinse kolonie. In de elfde eeuw verwierf de stad onafhankelijkheid.
De 13e-eeuwse duomo wordt gedragen door sierlijke bogen die biddende handen voorstellen. Verder is er in de stad het Palazzo dei Consoli: een 14de-eeuws paleis dat het silhouet van Gubbio bepaalt.
De stad stil en streng, heeft het middeleeuwse kunnen behouden en haar ambachtslieden leveren nog steeds de keramiek die haar beroemd maakte.

 terug naar Umbria het groene hart van Italië!

 


Love 4 Italy Tel. 06 27 241 919
webdesign : Inndesign | disclaimer | home | contact.